Европейска седмица на програмирането и участието на България

| обновено на 26.08.14 в 18:30
Автор:


"Програмирай -  превърни идеите си в реалност"- това е мотото на Европейската седмица на програмирането, която ще се проведе в цяла Европа от 11 до 17 октомври 2014г.
   
Идеята е на младите съветници на Нели Крус, досегашен заместник-председател на Еврокомисията и комисар по цифровите технологии. Те идват от различни европейски страни  - от  Словения от Швеция, Испания, Ирландия, Португалия.

Скоро автобусите ще могат да те уведомяват за пристигането си по мобилния ти телефон, казва един от тези млади хора.

Програмирането е важно, защото има хиляди свободни места за програмисти, ни уведомява младият съветник на еврокомисар Крус от Великобритания.

Технологията е част от нашия живот, а да знаеш основите на програмирането и писането на изходен код на програми е като да знаеш да четеш в 21 век - базова грамотност, която същевременно учи на решаване на проблеми, колективна работа и креативност. Защото всяко взаимодействие между човека и компютъра става чрез изходния код - независимо дали човек създава уеб  приложение, следва GPS ориентири докато шофира или иска да революционизира социалните отношения.

Европейската седмица на програмирането е подкрепена от еврокомисарите Нели Крус по цифровите технологии и комисар Андрула Василиу за образованието и културата. Те заедно изпращат писмо но министрите на образованието на страните от ЕС с призив да насърчат децата да участват в Европейската седмица. Според тях популяризирането на уменията по програмиране в Европа е част от решението на проблема с младежката безработица. В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране. Над 90% от професиите днес изискват известни компютърни умения. Освен това броят на завършилите компютърни науки не се увеличава със същите темпове като търсенето на съответните умения. Много свободни работни места в сферата на ИКТ остават незаети въпреки високото равнище на безработица в Европа. Ако не намерим решение на този проблем на европейско и национално равнище, можем да бъдем изправени пред недостиг от 900 000 компютърни специалисти до 2020 г. Д

Как е организирана Седмицата на програмирането?

Ако влезете на уебстраницата на Еврокомисията за Европейската седмица на програмирането (http://events.codeweek.eu/search/?country_code=BG ) ще видите най-близките събития до вас.

За България са посочени 2 такива места - софийската компания "Телерик" и "Враца софтуер".

Емилиян Кадийски е един от инициаторите на  софтуерно училище във Враца, което се готви за Европейската седмица на програмирането.

Европейската седмица ще бъде от 11 - 17 октомври, 2014 в над 200 локации в Европа.

Повече инфо:
 http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-882_en.htm
 http://codeweek.eu/

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!