Първа копка на депото за отпадъци във Видин, финансирано с европейски средства


След забавяне от близо 250 дни, заради укрепването на свлачищната зона на терена, във Видин продължава работата по изграждането на регионалното депо за битови отпадъци. Вчера беше направена и първа копка на обекта. Проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин е на стойност 20 млн. и 515 хиляди лева и се изгражда със средства от оперативната програма "Околна среда", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на европейската общност.

"Проектът за изграждане на депото е сред приоритетните за община Видин, с най-голяма обществена значимост. Проектът се реализира чрез инженеринг от Обединение "Депо Видин". Срокът за съобщаване и отстраняване на дефекти е 12 месеца. Целта е да се постигне изграждане на необходимата инфраструктура за екологичното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци от общините в областта. Общата цел на проекта е изграждането на необходимата инфраструктура за екосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините от област Видин. С новата система за управление на отпадъците ще се създадат условия за ликвидиране на съществуващите общински депа и намаляване броя на старите замърсявания.

СнимкаКапацитетът и технологиите на регионалното депо позволяват обхващане на всички населени места. Проектът обхваща изграждане на клетка 1 за неопасни отпадъци - стопански двор, пречиствателна станция за отпадни води, инсталация за улавяне на отделените газове, помощна инфраструктура и съоръжения за компостиране с капацитет 8000 тона на година. В съоръженията за оползотворяване на строителни отпадъци ще се обработват 10 000 тона годишно"поясни Добромир Дилов, изпълняващ длъжността кмет на Видин.

С реализирането на депото ще се изпълни и ангажимента на общината по отношение на биоразградимите и строителните отпадъци, каза екологът на общината Борислав Борисов.

"Разделното събиране на отпадъците ще даде възможност депото да работи и повече от 20 години"
- посочи Илиян Иванов, изпълнителен директор на фирмата по надзора на проекта.
СнимкаНа входа на новото депо ще има бариера с два кантара за пълен контрол на товарите, които ще се изсипват на площадката за компостиране или на тази за строителни отпадъци, допълни Николай Банчев от фирмата за инженеринг Обединение "Депо Видин".

Забавянето на проекта за регионалното депо във Видин е от 250 дни, заради укрепването на свлачищната зона.
Площадката е в местността "Рамова ливада", обхваща около 22 хектара и е с 20 години ефективен експлоатационен капацитет. Проектът се изпълнява по договор между Министерството на околната среда и водите, и община Видин в партньорство с другите общини от областта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!