"Одисей пътува из Европа“- поредната инициатива на Европейската комисия вече е в България

Пътуващата колекция с преводи на Омировата „Одисея“ на 24-те езика на ЕС, пристигна в София. “Идеята за интересната инициатива е на местните служители на Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия в държавите членки и гостува на София след Загреб, Париж, Виена, Рим и Букурещ“, обяснява  Светлана  Юрукова от Местната служба на Генерална дирекция “Писмени преводи“ към Представителството на ЕК в България.

Пътуваща колекция с преводи на Омировата „Одисея“ остава в София до 5 ноември. След това изложбата ще гостува на други европейски столици. Според Светлана Юрукова от Представителството на ЕК в България, целта на изложбата е да покаже, колко непреходна е древната епопея в европейската култура, като същевременно илюстрира езиковото многообразие на Европа.

Новини от Европейската комисия: Европейската комисия, подпомогната от Европейската агенция за околната среда, публикува през седмицата, своя годишен доклад за напредъка, постигнат в областта на действията по климата. Според последните оценки, през 2013 г. емисиите на парникови газове на ЕС са намалели с 1,8 %, спрямо 2012 г. и са достигнали най-ниските си равнища от 1990 г. насам.  Това показва, че ЕС, не само е на път да постигне целта си за 2020 г., но може и да я надмине. Предаването можете да чуете от звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!