ЕС срещу превръщането на млади европейци в бойци на ИДИЛ


Стотици европейски мюсюлмани вече са заминали за Сирия за да се присъединят към различни джихадистки групировки, в това число "Ислямска държава" от началото на гражданската война в страната през 2011 г. Страните членки на ЕС опитват да предотвратят радикализацията на мюсюлманите в Европа, както и да елиминират заплахата от завръщане на джихадисти от Сирия.
  В Австрия вчера бяха арестувани 13 души по подозрения в разпространение на радикален ислям сред младежи и набиране на бойци за войната в Сирия. Австрийски медии съобщиха, че 500 полицаи са участвали в претърсването на джамии, апартаменти и молитвени домове във Виена, Линц и Грац. Иззети са "материали, които съдържат терористична пропаганда", пари и оръжие. Главният заподозрян е босненски проповедник.
  В България седем души останаха в ареста, след мащабната акция на ДАНС през седмицата срещу разпространяването на радикална идеология. Снимки и клипове с логото на “Ислямска държава” са сред основните доказателства, аргументирали решението на съда.
  Междувременно стана известно, че България подготвя нарочно законодателство, което да криминализира участието на български граждани в ИДИЛ - това съобщи пред Би Ти Ви външният министър Даниел Митов. Той припомни приетата преди месец резолюция от Съвета за сигурност на ООН, която задължава страните-членки да не позволяват на свои граждани да се включват в екстремистки организации като "Ислямска държава".
    Руслан Трад и Огнян Исаев, блогъри и журналисти коментират европейските тенденции в изработването на специално законодателство, което да предотврати преливането на младежи в редиците на терористите, както и причините това да се случва. Мнението им за акциятата на ДАНС в България е, че в нея има повече показност, отколкото задълбочено разбиране и проучване на проблема.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!