Доц. Михаил Околийски: Доброто здраве е свързано с добър старт в живота


С въвеждането на рамката „Здраве 2020” всички държави в Европейския регион се ангажират с две общи задачи: подобряване на здравето на всички и намаляване на здравното неравенство, както и укрепване на лидерството и гражданското участие в управлението, насочено към по-добро здраве.

„Здраве 2020” се основава на ценностите, залегнали в Конституцията на СЗО: „Достъпът до възможно най-високия стандарт здраве е едно от фундаменталните права на всяко човешко същество”.

Сред амбициите на проекта "Здраве 2020" са:

1. Намаляване на преждевременната смъртност в Европейския регион до 2020-а година.

2. Увеличаване на продължителността на живота в Европейския регион.

3. Намаляване на здравното неравенство в Европейския регион до 2020-а година.

Основен акцент в новите здравни европейски политики е убеждението, че хората в Европа могат да остаряват в добро здраве. 

Доброто здраве е свързано с добър старт в живота, убеден е доц. Михаил Околийски, който е управляващ офиса на СЗО в България. В България сме ощетени заради липсата на цялостна система, която да създава здравословните нагласи за начина на живот, които правят младите хора, и това проличава в лошия здравен статус, който имат българите.

Умението да правиш избор, който да поставя на първо място личното ти здраве, не само гарантира по-дълъг живот в по-добро здраве, но и спестява излишното страдание. Редица изследвания на СЗО доказват, че 80 % от незаразните заболявания са предотвратими и това е възможно, единствено и само, чрез ограничаване на рисковото поведение, припомни доц. Околийски.


В същото време последното изследване, което показва каква част от младите хора в България пушат, показва изключително негативна тенденция - 30 % от участниците в проучването вече пушат.

Децата трябва да бъдат обучавани и резултат ще има въпреки лошия родителския пример, е мнението на експерта. 

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и неговият екип имат политическата воля за въвеждането на здравното образование в българското училище - сподели доц. Околийски и се ангажира СЗО да  подкрепи тези усилия с готов опит и добри практики.

Здравното обучение има успех и дава резултат, ако има задължителен характер - това е изводът, който правят категорично колегите от СЗО -  категоричен е доц. Михаил Околийски.

Младите хора, които имат добра здравна култура, правят отговорни избори за своето здраве и се реализират по-добре в живота. 

 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!