Системата Ecall ще ни защити на пътя ако не можем сами да потърсим помощ

Представете си, че Ви се случи сериозно произшествие на пътя и не можете да се обадите за помощ. 

Скоро вашата кола ще може да направи обаждането вместо вас.  Евродепутатът Ева Паунова  казва, че  целта е да се повиши ефективността на спешната помощ по пътищата на ЕС. 

 „ Спешната помощ може да бъде повишена , според изследвания до 50%, а като се очаква, че тази технология ecall ще спаси около 2 500 живата на година. Какво прави ecall? Ecall автоматимно избира телефон 112 в случай на тежък пътно-транспортен инцидент. Системата съобща  местополежението на авариралия автомобил, дори и ако неговият водач не е в състояние да се обади на телефона за помощ. Аз мисля, че тази система е един много добър пример за ползите, които ЕС ни предоставя, благодарение на общите правила и услуги, които са достъпни във всички страни-членки. Например, тази система ще помага на шофьорите  и пътниците, които пътувайки в други страни не винаги знаят къде се намират, и не са способни да дадат пълната информация за инцидента. Тя автоматично ще изпраща тази информация, а също така с това ново законодателство се премахват и езиковите бариери и се осигурява наистина един общ стандарт, който да работи и отвъд границите на отделна държава.”

Оборудването на колите за ecall  ще стане постепенно до 2018 година. 

Ева Паунова за сроковете: „От 31 марат 2018 г. всички производители на автомобили ще трябва да оборудват новите си модели с тези бордови технологии, които ще осъществят връзка директно със системета и услугата ecall. В същото време обаче предстои да бъде съсдадена и необходимата инфраструктура за правилното приемане и обработване на повикванията от системата в Центровете за спешна помощ. Това е хубаво да бъде ясно, че  тя е безплатна тази инфраструктура и тази платформа. Много от производителите вече са въвели автоматични  системи за реакции при катастрофи. Ние сме наясно с една компания,  която вече го прави това,а  другите са в процес на въвеждането.

Р.П: Примерно, какво ще стане с автомобили, които са произведени  2010г. и искат такава система ecall?

Ева Паунова: Да, тя може да се сложи допълнително. Това е абсолютно възможно, бихме насърчили потребителите да въведат тази система, независимо кога е произведен техния автомобил.

Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП работи отдавна по системата, какво остава:„Подписахме споразумение със Съвета за въвеждането на тази система и очакваме гласуването да бъде предвидено за април месец. След което всички заедно,  всъщност държави -членки ще започнат с  изграждането на инфраструктурата.  „

ЕП предвижда средства за услугата, но това се прави, за да се чувстваме по-безопасни по пътищата. 

Системата ecall ще работи при пътните произшествия, а също и за защита на автомобилите от кражби, защото има вграден джипиес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!