Отново българско хоро в Брюксел в рамките на фестивал за балканско изкуство

Автор:



В събота по обед в центъра на Брюксел ще се извие българско хоро.  То се организира за трета поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Геогриева в рамките на фестивал за балканска музика и изкуство.

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович обяви в телевизионно интервю, че няма да отиде в Москва за седемдесетата годишнина от края на Втората световна война заради политиката на руския президент. Що се отнася до икономическата ситуация в страната Колинда Грабар Китарович посочи, че за да бъде превъзмогната рецесията, е необходимо да се помогне на малките и средните предприятия и бъде създаден позитивен климат за инвестиции. В това отношение тя планира да организира конференция за заетосттта и социалната ситуация в Хърватия.

За втори пореден месец икономическите данни за промишлеността в Германия са разочароващи, посочва германската национална банка. Очаква се съживяването на потреблението на домакинствата в следващите месеци да компенсира по-слабото представяне на промишления сектор. Въпреки признаците, че растежът на най-голямата европейска икономика може да е отслабнал, банката очаква стабилен пазар на труда и по-високи заплати, които ще насърчат повишаването на разходите на домакинствата.

Евросистемата е отпуснала авансово 110 милиарда евро на гръцките банки.  Евросистемата обединява Европейската централна банка и националните централни банки на страните от еврозоната. Атина е притисната от всички страни от кредиторите си да представи програма за бюджетни мерки, които да й позволят да получава международната помощ, от която се нуждае, за да не обяви дефолт по дълга си.
Междувременно пред вестник "Ханделсблат" ръководителят на европейския отдел на Международния валутен фонд Пол Томсън коментира, че преговорите на страната с международните кредитори, които доскоро вървяха бавно, вече са ускорени, но все още са далеч от постигане на споразумение.  Според Томсън финансите на гръцкото правителство ще стигнат до юни, а бремето на наближаващите падежи по дълга е много тежко.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!