Консултативните съвети у нас в сравнение с европейските практики


Само 10 % от съществуващите консултативни съвети към институциите в България работят. Това констатира проучването „Консултативните съвети - възможности за промяна“ на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Изследването се фокусира върху българската практика в сравнение с европейския опит и е финансирано по програма на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.
  Според изнесените данни до края на септември миналата година у нас е имало 62 междуведомствени консултативни съвета, като в тази бройка не влизат обществените съвети. Въпросните структури са създадени да подпомагат изпълнителната власт с изготвянето на експертни оценки за конкретни политики. Според констатациите на изследването на Училището за политика, обаче, практиката показва, че част от съветите не работят, а за други  трудно би могла да се намери каквато и да е информация за свършената работа.
  В изследването е установен и друг куриоз - 10 на сто от консултативните съвети не се отчитат пред никого. Едва 37% от решенията и препоръките на съветите са изпълняват, свидетелстват участници в тях. 50 на сто от експертните им оценки пък се ползват частично. От всички 62 съвета, само 6 имат публикувани отчети.
  Това се случва само година след протестите  и огромния обществен натиск да се чува гласа на гражданите при взимането на важни институционални решения, коментира Даниела Фералиева - програмен директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“.
  Затова след изследването, осъществено по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., експертите настояват за изработване на ясна нормативна база, която да създаде общи правила за конструирането и дейността на консултативните съвети.  Публичността на работата им да бъде подобрена, а за да се гарантира ефективното им функциониране те да получават минимално финансиране.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!