Положителни тенденции отчита пазарът на труда в Европа

Продължава намаляването на безработицата на фона на ръст на заетостта от 1%


Положителни тенденции отчита пазарът на труда в Европа на фона на постепенното възстановяване на европейската икономика. Продължава намаляването на безработицата, която все още държи високи нива. 23,6 млн. е броят на безработните в Европейския съюз през първото тримесечие, сочи Докладът за тенденциите в пазара на труда и възнагражденията за 2015 година.

На този фон през изминалата година заетостта е Европа се е увеличила с 1%. Очаква се тенденцията да се подобри с въвеждането на финализирания вчера Европейски фонд за стратегически инвестиции на стойност 315 млрд. евро. Прогнозите са, че той ще доведе до близо 2 млн. нови работни места.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очаква фондът да бъде задействан до началото на есента:

Нуждаем се от представения инвестиционен план, защото наблюдаваме съществен срив на инвестициите във всички държави от Европейския съюз. Пример са частните инвестиции в Германия, които отбелязват спад от 52 процента в периода 1991-2013 година.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер подчерта значимостта на инициативата:

Инвестираме прекалено малко в научноизследователската и развойната дейност и образованието. Можем да се справим с този проблем само ако привлечем пари от частния сектор. Успехът ни е в това, че можем да привлечем такива средства, защото ако даден проект е одобрен от Европейската инвестиционна банка, тогава проявяват интерес и частните инвеститори.

Фондът ще инвестира в инфраструктура, образование, научни изследвания, иновации, възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност.

В разгара на лятото Европейската комисия съобщи, че над 200 милиона европейци вече разполагат с европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), необходима за спешна и неотложна медицинска помощ при пътуване в страните от ЕС. По последни данни на Комисията, 40% от здравноосигурените европейци разполагат с документа към началото на годината. Отбелязва се ръст от 4% или 6 милиона души за последната година. Картата е безплатна и се издава в срок от 15 дни от партньорите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!