ЕП одобри помощта за компенсиране на щетите от наводненията у нас


На първата октомврийска сесия на ЕП, която се провежда от 5 до 8 октомври в Страсбург, бяха гласувани 6,4 млн. евро от европейския бюджет за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари 2015 г. в България.

Парите са част от пакет от 16,3 мил. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция, унищожена от природните бедствия - разрушени диги, мостове, комуникационни, ВиК и електро мрежи.

Средствата ще дойдат от фонд "Солидарност" на ЕС. Евродепутатите потвърдиха с гласуването си в пленарната зала вече одобрената от Съвета на ЕС на 14 септември помощ.
В дните на бедствието жители на бургаския кв. "Долно езерово" разказаха за кошмара, унищожил домовете им.

Тогава пороите отнесоха пътища, мостове и диги, а хората от община Руен останаха дни наред без електричество, вода и лекарска помощ.

Евродепутатът от ЕНП и докладчик по темата в ЕП Андрей Новаков обясни, че има разбирането на колегите си и от дясно, и от ляво за положително гласуване в пленарната зала. Неговата амбиция при изготвяне на доклада е била да се съкрати поне два пъти времето за оценка на щетите и приключване на процедурата, за да могат пострадалите от наводненията в България и Гърция да получат средствата до края на месец ноември. ЕК вече е изплатила авансово 10% от помощта по настояване на двете пострадали страни за спешни възстановителни работи. Останалата сума ще разплати вече направени разходи на държавата и общините за възстановяване на пораженията по инфраструктурата.

Андрей Новаков увери, че в България има много строг контрол при разпределянето на евросредствата в помощ на пострадали от бедствия и добави, че у нас процентът на грешките е 1,2, което е много под средния за ЕС от 2%.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!