Важна среща в Хановер между водещи европейски политици и американския президент за ТТИП




Трансатлантическото споразумение трябва да отмени редица митнически и други пречки пред търговията САЩ-Европа. То обаче съдържа и много тайни клаузи, което безпокои европейските граждани, много от които отново протестираха, този път в Хановер.

Експертът Луиза Славкова подчертава, че партньорството по това споразумение е започнало "под лоша звезда": То не бе договорено по много прозрачен начин, недоволство заради клаузата за защита на инвеститорите/в началото предложените частни съдилища, където инвеститорите да търсят правата си, а също-негативизъм заради т.нар.регулатгорно сътрудничество. Притесненията са значими при център-ляво политическия спектър в Европа, а също и ляво-ориентираните граждани. Опасенията са, че т.нар. неолиберален американски модел на правене на бизнес ще залее Европа и няма да донесе нови работни места и инвестиции, а ще ограби съществуващите ни права и социални договори.

Знаците, които дадоха политиците в Хановер са градивни, но закъснели /Преговорите се водят от 2013 г./. Славкова отбелязва актуално изследване на популярна фондация,според което всеки трети германски гражданин е много скептичен за споразумението и само 17 на сто от немските граждани виждат ползи от него.Сходно е положението и в други европейски държави, като Холандия например. Логично е водещи евро-политици да бързат със споразумението, защото в Германия и Франция предстоят избори, така че е обясним оптимизма в политическата реторика, но извън нея е крайно нереалистично споразумението да се подпише до края на 2016 г-прогнозира тя.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!