Андрей Ковачев: Интересите на Европейските инвеститори и потребители ще бъдат защитени


Преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ (ТТИП) започнаха през юли 2013 г.

Но не всичко в преговорния процес протича гладко и прозрачно. Организацията "Грийнпийс" публикува в интернет документи от тайните преговори за споразумението. От тях става ясно какво точно целят САЩ и как упражняват натиск над ЕС. От екологичната организация се опасяват най-вече от това, че споразумението ще спомогне за значително занижаване на екологичните стандарти в Европа. Според представите на посредниците от Вашингтон, в бъдеще и в ЕС би трябвало да важи валидният в САЩ "принцип на риска". А една от възможните последици би била тази, че и в Европа ще могат да бъдат култивирани и консумирани спорни генноманипулирани растения и хранителни продукти, докато не се докаже вредата от тях. Докато ЕС публикува официално своите предложения, САЩ държат за запазване в тайна на собствените си позиции.

Протести срещу подготвяното споразумение продължават в редица европейски страни, - Германия, Франция, Испания, Гърция.

  „Тези преговори предизвикаха в Европейския съюз доста нееднозначни мнения и бяха повод за злоупотреба с легитимните страхове на гражданите, както за сигурността на продуктите и услугите, така и за нашите стандарти, а така също и какви ще са правата на европейските производители и на производителите от САЩ. Има вече над десет кръга на тези преговори, на които се изчистват всички въпроси, които все още остават открити и трябва да се намери компромис между позициите на ЕС и САЩ“, посочва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Според него Европейският парламент няма да подкрепи споразумение, което не отговаря на интересите на европейските граждани и не отговаря на всички страхове, свързани както с ГМО, шистов газ, авторските права, така и със стандартите за сигурността на стоките и услугите, както и много тежката тема за гарантиране на инвестициите и взаимоотношенията инвеститор-държава.

  Андрей Ковачев е на мнение, че е много трудно договорът да бъде завършен до края на тази година и да има консолидиран текст по всички глави. След като договорът бъде завършен, тогава ще мине през демократичната процедура на ратификация, както от Европейския парламент, така и от парламентите на всички страни-членки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!