Великобритания и Европа пред исторически референдум


На  23 юни е историческият за Великобритания и Европа референдум. Напускането на ЕС означава „скок в тъмното”, казват защитниците  на  европейската интеграция,  но  броят на привържениците на "развода" с ЕС  тревожно нараства.

Проевропейските сили свършиха много работа, но дали тя е достатъчна? Доц. Даниел Смилов от  Центъра за либерални стратегии  по време на публична дискусия в представителството на ЕП в София  коментира, че“с един негативен референдум във Великобритания ЕС няма  да се разпадне. Това, което казвам, че ще бъде една негативна крачка назад и ще има негативи, които в голяма степен ще надхвърлят евентуалните позитиви. Когато има кризи от такъв характер, те показват ,че Европа все още няма достатъчна институционална укрепналост, за да реши определен тип кризи. Моят призив е:  в този момент с всички сили да запазим постигнатото и да не експериментираме в една или друга посока. Рисковете са твърде големи“.

Броени часове преди референдума социолозите отбелязват  засилващо се предимство на поддръжниците  на членството в Европейския съюз.

Застъпниците на европейската интеграция имат и своя надпартийна организация - Съюзът на европейските федералисти.  Те работят за  изграждане на Европейска федерация, която да преодолее разделенията на стария континент и в която европейските народи да работят заедно за благополучието си, запазвайки своята идентичност.

Българския евродепутат д-р Андрей Ковачев, преизбран за заместник-председател на наскоро провелия се  XXV конгрес на организацията: „Никоя страна сама не може да се справи по-добре със сегашните предизвикателства. Ако Великобритания напусне ЕС тяхната валута ще падне сериозно, ще има отлив от инвестиции към Обединеното кралство, ще има части от това кралство, които ще искат да се присъединят към ЕС. Вече се чувства във Франкфурт, че наемите на имотите се вдигат, защото много от фирмите и банковите институции в Лондонското сити ще  го напуснат“.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!