Б. Мавров: Резултатът от референдума за Brexit - аларама, която подсказа, че ЕС не може да продължи по същия начин


"Brexit: А сега накъде?" - това е темата на публичната дискусия  от цикъла "Спорни точки" на Института по социология "Иван Хаджийски".


Европейският съюз е изправен пред серия от предизвикателства и най-голямото е, че не знаем пред какви предизвикателства ще сме изправени като европейски граждани. Иска ми се да вярвам, че за ЕС предстои отрезвяване и сериозен анализ, последван от сериозни реформи,  коментира д-р Борислав Мавров, програмен директор на Европейския институт.

Резултатът от референдума в Обединеното кралство бе като алармена система, която подсказа, че Европейският съюз  не може да продължи по същия начин, както досега се е развивал, каза още той. Брюксел демонстрира  категорично желание и насърчаване на Великобритания да нотифицира максимално бързо останалите страни-членки за задействане на чл. 50 и да започне процедурата по излизане.  Ядрото от страните, които искат повече интеграция, очевидно ще играят водеща роля Съюза ,посочи Мавров. По думите му кризата в Европейския съюз  е криза на ценностите и загубената посока, а предефинирането би трябвало да премине през преформулиране на това какво е Европейския съюз  и докъде иска да стигне. Основна отговорност за това имат не само европейските лидери , но и националните елити, които трябва да докажат на своите граждани, че проектът ЕС има смисъл и че има ползи от европейското сътрудничество.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!