ЕК е спряла субсидии за българското биоземеделие


Европейската комисия е спряла плащането на 14 милиона евро (28 млн. лв.) субсидии за биопроизводството в България поради установени нередности. Парите са платени на родните фермери през февруари тази година и са за биоангажименти, проведени през миналата година. Те обаче няма да бъдат възстановени на страната заради сериозни пропуски, доказани от евроинспектори. От съществуващите в страната 14 фирми, които издават сертификати за биопроизводство, евроинспекторите са проверили две, допуснали сериозни пропуски при контрола на семената, използвани в този вид земеделие. Вместо сертифицирани биосемена се оказало, че фермерите са ползвали обикновени, които се третират с препарати, а това е недопустимо за биологичното производство.
В доклада е посочен и друг проблем, свързан с липсата на контрол от самото министерство върху сертифициращите органи.
Резултатите от проверката заедно с установените 23 пропуски са описани в писмо, адресирано до българското министерство през април тази година.
В резултат родната администрация е подготвила спешен екшън план за отстраняване на тези нередности. Целта е страната да докаже, че в бъдеще европарите ще бъдат използвани само по правилата.

Какви мерки съдържа екшън-планът и какви резултати се очакват от променената наредба за биопроизводителите - чуйте коментара на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев в материала на Веселина Миланова.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!