Съмнения във Великобритания относно напускането на ЕС


Великобритания никога няма да напусне Европейския съюз, защото агитиращите за Брекзит не са осъзнавали цялата сложност на процеса. Това твърди в интервю за британския "Индипендънт" юристът проф. Том Брукс, който е участвал във формулирането на въпроса за проведения на 23 юни референдум за оставането на Великобритания в ЕС.

Колкото по-внимателно правителството разглежда какво включва напускането, толкова по-малко вероятно е да напуснат кораба, твърди Брукс. И допълва: Има 42 години на законови отношения, които не е толкова лесно да бъдат отхвърлени. Това е огромна задача.
   Според проф. Брукс един прибързан Брекзит може да разочарова следващото поколение. Той смята, че в момента не съществува ясна представа за това какво означава отделянето на Великобритания от Европейския съюз.
   Също така Том Брукс предвижда, че членовете на кабинета, подкрепящи подобен ход, ще направят обратен завой и ще поискат втори референдум по темата. По думите му, външният министър Борис Джонсън е подкрепил Брекзит  от желание да натрупа "политически точки", а министърът на международната търговия Лиъм Фокс се е показал като наивен, защото не е осъзнал "огромната" работа по прилагането на чл. 50.
   Пред "Индипендънт" Том Брукс прогнозира още, че премиерът Тереза Мей ще накара Джонсън и другите привърженици на Брекзит да предложат план за втори референдум.
   От правителството отхвърлят прогнозите на проф. Брукс и настояват, че чл. 50 ще бъде приложен, посочва изданието.   

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!