За енергийната сигурност като един от основните елементи на стратегията за Енергиен съюз

В четвъртък Комисията по енергетика, чийто член е българският евродепутат от ЕНП Владимир Уручев, ще гласува плановете за засилването на сътрудничеството между страните членки, за да могат да си помагат взаимно в случай на газова криза и да споделят информация за национални сделки с енергийни доставчици. Това засяга пряко България. 

Създаването на механизъм за предварителен обмен на информация при сключване на междуправителствени споразумения между държавите-членки и трети страни в областта на енергетиката  е един от ключовите моменти в обновяването на енергийното законодателство, което да подготви Европейския съюз за предизвикателствата на неизбежния енергиен преход. Енергийната сигурност е един от основните елементи на стратегията за Енергиен съюз - ключов политически приоритет на Комисията Юнкер.

Като съдокладчик от името на Европейската народна партия, Владимир Уручев е внесъл над 30 изменения.  Те  ще доведат до по-голяма прозрачност на европейския енергиен пазар и спазване  правото на ЕС. 

Европейската комисия подкрепя също така проекта за газов хъб в България, става ясно  след проведени разговори в тази насока. Владимир Уручев каза по темата за газовия хъб “Балкан“ :

Газовият хъб се приема добре в ЕК, тъй като това съответства на европейските правила, на европейските нужди затова как да се развие този енергиен пазар, който все още го нямаме в Европейския съюз, говорим за единен пазар, че ще се случи в следващите десетина години. И той ще се базира именно на такива хъбове. Хъбът в Югоизточна Европа по отношение на газа България стои и по чисто географски много добре, и като инфраструктура има налична много добре, и като възможности да постъпва газ от други източници. Аз смятам, че за руската страна колкото и да се говори политически по този проект, в момента, в който  се оформят параметрите на този хъб, тя ще прояви интерес, защото за Русия също е важно да има пряк контакт, пряк достъп Русия – Европейски съюз, без да минава през трети държави както сега е Украйна, както в бъдеще се очакваше Турция. Знаете „Северен поток” как го направиха – заобиколи почти всичките северни страни и от Русия директно влезе в Германия по морето. Така че аз по никакъв начин не изключвам опцията Русия да се присъедини към газовия хъб за изплащане в зависимост от развитието, разбира се, на целия газов пазар, на газовите нужди в ЕС, за съжаление в момента, не само в момента, а като тенденция в последните години потреблението на газ не расте и затова ще трябва да има едно добро обяснение дали да се правят големи норми на инфраструктури или да се правят по-малки и постепенно да нарастват в зависимост от употребата.

От всяка гледна точка България е стратегичска страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!