Лекция за дейността на Съда на ЕС в Люксембург ще се състои в София

За ролята на Съда на Европейския съюз в София ще говори Елеонор Шарпстън, генерален адвокат в Съда в Люксембург. Лекцията й е по покана на Българската асоциация по европейско право.

Съдът на Европейския съюз има изключително важната задача да тълкува правото на Европейския съюз, за да се гарантира, че то се прилага еднакво във всички страни - членки и разрешава правните спорове между национални правителства и институции на Евросъюза. Ако вие като физическо лице или като дружество сте понесли щети в резултат от действие или бездействие на институция на Европейския  съюз или на нейни служители, можете да заведете дело срещу тях в Съда в Люксембург. Това може да стане както непряко - чрез национални съдилища, които могат да решат да отнесат делото до Съда на Евросъюза, така и пряко - в Общия съд, ако решение на някоя евроинституция ви е засегнало пряко и лично.

Макар през годините Съдът в Люксембург да се наложи като основен двигател на евроинтеграцията и гарант на правата на гражданите, нерядко на него се гледа като на "плашилото" на Брюксел заради делата, който Европейската комисия води срещу страни - членки за неизпълнение на задълженията по договорите, обяснява Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ "Св. Климент Охридски" и член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейско право.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!