Япония вече е четвъртата по важност страна за износ на европейска селскостопанска продукция

Япония задминава Русия като четвъртата по важност страна за износ на европейска селскостопанска продукция, показва доклад на Европейската комисия. На първите три места са Съединените щати, Китай и Швейцария. Според доклада в периода ноември 2015 - октомври 2016 стойността на износа на такива стоки е достигнал близо 130 милиарда евро, което е увеличение с 1,9 на сто спрямо предходния период.  В доклада се посочва, че има сериозно нарастване на експорта за Съединените щати, Китай, Япония и Виетнам. Този за Русия обаче е намалял от 5 милиарда и 700 хиляди на 5 милиарда и 500 хиляди евро и така страната отива на пета позиция. За Япония Европа изнася предимно свинско, алкохолни напитки и сирене. В момента между Брюксел и Токио се водят преговори за постигане на търговско споразумение, което според експерти ще доведе до увеличаване на брутния вътрешен продукт с 0,8% на година.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова компаниите, които притежават социалните медии да предприемат още стъпки за справяне с фалшивите новини, които се разпространяват в тях. В интервю за германски медии, той отбеляза, че е в интерес на фирмите да предприемат действия, тъй като доверието е техният най-голям капитал. Според Юнкер европейците са се научили да отличават истината от фалшивата информация, но е необходимо да се направи още, за да се попречи на измамници да влияят на предизборните кампании. Фалшивите новини предизвикват нарастваща загриженост в последно време. В Германия управляващите планират приемането на законодателство за справяне с невярната информация и езика на омразата в социалните мрежи.

Газопроводът "Северен поток 2" трябва да бъде спрян, смята еврокомисарят по околна среда Мигел Ариес Каньете. В интервю за шведско радио той посочи, че няма никакъв смисъл да се изгражда още инфраструктура за фосилни горива, след като Европа си е поставила за цел след 2050 година цялата енергия в общността да идва от възобновяеми източници. Мигел Каньете смята, че мотивите на "Газпром" за строежа са политически като целта е да се заобиколи Украйна. "Северен поток 2" трябва да мине по дъното на Балтийско море. За момента Евросъюзът все още използва големи количества петрол и газ и една трета от тях идват от руската страна.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!