Расте броят на исканията от европейски държави за връщане на мигранти в Гърция



Близо 4500 искания от европейски държави, и най-вече от Унгария, са постъпили за връщане на мигранти в Гърция, съобщават гръцките електронни издания, като се позовават на националната структура, ангажирана с изпълнението на Дъблинския регламент за бежанците.


Вестник "Вима" цитира директор на службата за предоставяне на убежище, която обявила, че има сериозни закъснения от страна на останалите държави от ЕС, след като те са приели исканията на Гърция за релокация. Исканията следва да се приемат в срок от шест месеца, но повечето държави от ЕС не са създали достатъчно приемни центрове и настояват за отлагането им. Миналата година службата за убежище в Гърция е регистрирала над 50 хиляди искания за международна закрила.
Проблеми на ЕС и миграционната криза се очаква да бъдат във фокуса на разговорите на италианския президент Серджо Матарела, който днес пристига на официално посещение в Атина по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, съобщават гръцките медии.


Очаква се британският премиер Тереза Мей да изложи днес план за напускане на ЕС в най-важната си реч досега, пише лондонският вестник "Телеграф". Според плана от 12 стъпки Великобритания няма да запази "частично членство" в ЕС и вместо това след излизането ще стане "голяма, глобална търговска страна" - обещание, което несъмнено ще зарадва консервативните евроскептици, отбелязва изданието.
Възвръщането на контрола над държавните граници ще бъде сред основните моменти в стратегията на Мей за Брекзита, подчертава изданието. Речта на Мей ще покаже за първи път, че тя отхвърля идеята за смекчена версия на излизане от ЕС.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!