Евросправочник на слушателя: Програмата за училища посланици на ЕП стартира при голям интерес у нас

Повишен интерес към участието в образователната програма за училища посланици на Европейския парламент регистрират от Информационното бюро на ЕП в България. Инициативата стартира пилотно в училища в Пернишка и Софийска област, както и в София-град, за учебната 2016/2017 г. Страната ни за първи път прилага подобна учебна програма, като до участие са допуснати училища от избраните три области, а всяка следваща година ще се присъединяват поне 30 нови учебни заведения от цялата страна.

Участващите училища се сертифицират като училище посланик на ЕП, а учениците от най-добре представилите се учебни заведения участват в пътуване до Страсбург в рамките на програмата „Евроскола” на ЕП или на Европейското младежко събитие (EМС). Преподавателите участват в семинари по темата в Брюксел или Страсбург.
Програмата за училища посланици на ЕП е създадена от Информационното бюро на ЕП в Хага и след успеха ѝ в Холандия преминава в пилотен проект през учебната 2015/2016 г. във Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша и Испания, а от есента на 2016 г. започва внедряването й във всички страни-членки.
Повече подробности за селекцията, целите и пилотното осъществяване на Програмата за училища посланици на ЕП у нас чуйте от Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!