Има голямо непознаване в американската администрация на начина, по който работи ЕС


Със или без Тръмп Европа трябва да продължи по своя път, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти след разговора си с френския премиер Бернар Казньов. Европа трябва да играе амбициозна роля на континента и в света на фона на последните събития на световната сцена, добави той.

Политиката на новия американския президент Доналд Тръмп беше една от темите на последната среща на европейските лидери в Малта. Преди началото Юнкер заяви, че не чувства заплаха от новата американска администрация. Върховният представител по външната политика Федерика Могерини пък коментира първите действия на администрацията с думите Нашият начин е на сътрудничество и партньорство, ние не вярваме в стени  и забрани. В навечерието на срещата в Малта и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, очертавайки основните заплахи за бъдещето на на ЕС, спомена тревожните действия на новата американска администрация

За първи път чуваме от високопоставен европейски лидер като Доналд Туск, че Съединените щати са част от външните заплахи за ЕС. Писмото му преди съвета в Малта, описва три вида заплахи за европейските държави и Европейския съюз като цяло и  сред външните заплахи, редом до Русия и Китай беше изброена и новата администрация на САЩ, което нещо, което ние някак в последните десетилетия не сме виждали никога, коментира политологът Луиза Славкова.

Има голямо непознаване на начина , по който работи ЕС и причините, поради които съществува, в голяма част на приближения кръг на Доналд Тръмп, не само неразбиране, но и неприязън, някак като традиционно принадлежащи към консервативната част на американското общество, има едно неразбиране и неприязън защо трябва а съществува мултилатерализъм и да се отдава суверенитет на едно по-голямо и по-високопоставено тяло, която да се намесва във вътрешната политика на държавата. По тази линия, част от републиканците, част от консервативните американци, не само, че не разберат ЕС, но и подкрепят такива събития като излизането на Великобритания, каза още Славкова.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!