Като Европейска столица на културата Орхус живее в утрешния ден

Освен южния кипърски граф Пафос, Европейска столица на културата през тази година е и датският град Орхус. С Пловдив той си прилича, че е втори по големина в страната с население над 300 хил. души и е университетски център с младежко население.

На официалната церемония по обявяването на Орхус за столица на културата през януари присъстваха Радост Иванова и Станислава Ташева от Фондация „Пловдив 2019“.

Те споделиха своите впечатления от този град, основан през 8-и век от викингите.

Това ни обединява, че те вече са стигнали до етапа на осъществяването на проекта „Европейска столица на културата“, минали са този процес, който при нас още тече. Те вече знаят това, че със средствата на културата се решават много проблеми“ – сподели Радост Иванова.

Програмата на Орхус е много интересна. Тя се базира на тяхната идея за устойчиво развитие, за устойчив начин на живот. Вплетени са много исторически моменти, като един от основните акценти в програмата бяха плавателните съдове, характерни за викингския период, тъй като знаем, че градът е основан от викингите. В градското шествие бяха включени много модели, изработени от местната общност. Имаше над 5000 хартиени моделчета на викингски кораби, предвождани от едни 10-метрови викингски кораби“ – разказа Станислава Ташева.

С програмата си на Европейска столица на културата Орхус си е поставил за цел чрез изкуството и културата да преосмисли предизвикателствата на утрешния ден. Ден, в който със сигурност там няма да има замърсявания, задръствания и разпад, просто защото датчаните са такива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!