Повече 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд заради чистката след опита за преврат

Повече 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд по правата на човека заради чистката, която турските власти предприеха след опита за преврат през миналото лято. Според председателя на съда Гуидо Раймонди жалбите на турските граждани представляват над 10% от общия брой, внесен през миналата година. Още близо 3 хиляди дела са заведени от турци по други причини през 2016. До момента турските власти са уволнили над 100 хиляди души във връзка с преврата. Раймонди призова хората да завеждат дела пред националните институции и едва тогава да се обръщат към ръководения от него съд.

Неправителствена организация поиска от Европейската комисия да публикува детайлни справки за официалните пътувания на комисарите. От организацията Access Info Europe настояват гражданите и активистите  да изискват постоянно информация за разходите за пътуванията на 28-те комисари. От там обявиха, че са получили някои документи, но са имали и много откази на база правото за запазване на личното пространство. Документите показват, че разходите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за пътуването до Турция за срещата на Г-20 през ноември 2015 възлизат на над 67 хиляди евро за три дни. В тях влизат командировъчни, самолетни билети и настаняване. Източник, запознат с разноските на лидерите, посочва, че това е "поносима цена". Последните цялостни данни са за 2013 година и според тях еврокомисарите са похарчили  3 милиона и 300 хиляди евро за пътувания.

Евродепутатите ще имат повече работа, ако са по-малко на брой, смята холандският външен министър Берт Кундерс. Представителите се оплакват от липса на работа. Ако Европейският парламент смята, че няма достатъчно за вършене, той може да мине и с половината от местата, пише Кундерс в местно издание. Статията е под формата на писмо до новия американски президент Доналд Тръмп. В отговор на твърденията на Тръмп, че Евросъюзът няма бъдеще, холандският външен министър заявява, че общността е убежище в един несигурен свят. Затова и хиляди хора се опитват да достигнат дотам. За да се справи с предизвикателствата Европа обаче трябва да бъде по-ефективна, е мнението на Берт Кундерс.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!