Евростат: Минималната заплата в България расте най-бързо, но остава най-ниската в ЕС

Макар минималната месечна работна заплата в България да бележи най-висок растеж, страната ни остава на последно място в ЕС по този показател, сочат публикуваните данни на Евростат. Към първи януари тази година минималната заплата в България е била 235 евро, което е със 109 процента повече спрямо първи януари 2008 година. Минималната заплата в Румъния е втората най-ниска в Евросъюза - 275 евро, като растежът й е на второ място след българския - 99 процента. Само в Гърция е отчетен спад на минималната работна заплата в периода от началото на 2008 до началото на 2017 година - тя е намаляла с 14 процента.

Това означава, че най-високата минимална месечна заплата в ЕС, която се получава в Люксембург и възлиза на 1999 евро, е с около 9 пъти по-висока от минималните заплати в България, Румъния и Гърция.

Кредиторите от еврозоната и Международният валутен фонд постигнаха помежду си споразумение за обща позиция, която да представят на Гърция, съобщи високопоставен представител от валутния съюз. Среща между кредиторите и гръцки представители е насрочена за по-късно днес, обяви в Хага председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Реформите в Гърция отнемат време, но вървят в правилната посока, коментира Дейселблум.

Единната позиция сред правителствата от валутния съюз и МВФ е пробив, тъй като месеци наред те имаха разногласия за размера на първичния излишък, който Гърция трябва да постигне през 2018 година и да поддържа с години, както и по въпроса за облекчаването на дълга.

Норвегия ще продължи срока на временните гранични проверки до май, за да контролира потока от мигранти.

Ситуацията с миграцията в Европа все още е несигурна, каза министърът на правосъдието Пер-Вили Амундсен. По-рано тази седмица Европейският съвет даде зелена светлина на Норвегия и на четири други страни от Шенгенското пространство - Австрия, Дания, Германия и Швеция, да продължат проверките още три месеца. Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство, което позволява пътуване без паспорт в 26 страни без гранични проверки. Амундсен допълни, че Норвегия ще "продължи да прави оценки на граничните проверки и на ситуацията по сигурността".

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!