Допълнителни 40 млн. евро за 330 български малки и средни предприятия

Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия.
Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който стои в основата на Инвестиционния план за Европа, известен като плана „Юнкер“.

Зам.-председателят на ЕК и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен каза, че споразумението ще даде тласък на българските предприятия да продължат напред с плановете си да се развиват, да прилагат иновации и да създават работни места. Главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт съобщи, че от него ще се възползват 330 български малки и средни фирми в цялата страна.

СнимкаПред Радио София председателят на Националния гаранционен фонд Самуил Шидеров посочи, че от 2009 г. до сега чрез подкрепата на фонда над 5500 малки и средни предприятия са получили финансиране за над 1,3 млрд. лева. Фондът е създаден през 2008 г. с мисия да подпомага достъпа до финансиране за българския бизнес, като издава гаранции, допълващи обезпеченията, изисквани от търговските банки при отпускането на кредити.

Споразумението с Европейския инвестиционен фонд предвижда еврофондът да осигури гаранционна линия в размер на 20 милиона евро, с която Националният гаранционен фонд ще подкрепи финансиране за 40 милиона евро към малките и средни предприятия у нас, които имат затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения. Гаранциите по програмата ще са със срок до 10 години, каза още Самуил Шидеров. По думите му, кръгът на предприятията, които могат да се възползват от програма COSME, може ще се разшири.

Чуйте повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!