ЕК одобри схема за създаването в Германия на мрежа за зареждане на електрически автомобили

Европейската комисия реши, че германската схема за създаването на мрежа за зареждане на електрически превозни средства отговаря на правилата на Европейския съюз за държавна помощ. Изграждането на инфраструктурата ще струва общо 300 милиона евро и ще продължи през следващите четири години. Брюксел уточни, че мярката стимулира инсталирането на нови и изключително бързи станции за зареждане, както и разширяването на вече съществуващата инфраструктура. Схемата е отворена за всички, включително компании, частни лица и местни власти. Финансовата подкрепа за нея ще бъде предоставена на търг чрез отворена и прозрачна процедура. Изисква се електричеството за новата инфраструктура да бъде от възобновяеми енергийни източници.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер посочи, че електрическите превозни средства могат да осигурят истински ползи за обществото чрез намаляване на вредните емисии и шумовото замърсяване. Германската схема за финансова подкрепа ще окуражи потребителите и бизнеса да използват елетрически коли, смята още Вестагер.

Европейската комисия одобри над 35 милиона евро инвестиционна помощ за модернизацията на инфраструктурата на летище Саарбрюкен в Германия. Съгласно оценката на Брюксел помощта ще увеличи регионалното развитие и ще повиши мобилността на жителите на провинция Саарланд, без прекомерно да увреди конкуренцията в единния пазар. Помощта ще бъде предоставена в рамките на петгодишен период.

Еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Христос Стилианидис посрещна днес 177 пожарникари, които се завърнаха в Европа, след като помогнаха за справяне с горските пожари в Чили. Огнеборците от Франция, Португалия и Испания получиха благодарности лично от еврокомисаря. Той подчерта, че работата им в Чили е помогнала за спасяването на много човешки животи и е показала европейската солидарност в действие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!