Край на роуминга! Таксите в ЕС отпаднат от 15 юни 2017 г.



Роуминг таксите, заплащани от европейските потребители при мобилни разговори зад граница, ще отпаднат от 15 юни 2017 г. За това се споразумяха страните-членки на ЕС и Европейският парламент. Целта е телекомите да получават достатъчно приходи за покриване на разходите си и за инвестиции в мрежите си. Договорената тарифа е по-ниска от предлаганата цена за трансгранична свързаност на операторите. Тя ще е 0.032 евро за гласов разговор, вместо исканата 0.04 евро. При текстовите съобщения, телекомите ще се таксуват един друг с 0.01 евро.

"Това решение е последна стъпка в процеса, който стартира преди десет години", заяви Емануел Малиа, министър на конкуренцията и дигиталната икономика на Малта, която в момента е председателстващ Европейския съюз.

"Това е последната част от роуминг пъзела на ЕС. Реформата ще покрие разходите на операторите. Това не е перфектната сделка за пазара, но е задоволителен компромис", коментира Йенс Роде, евродепутат от Алианса на либералите и демократите в Европа.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“, отпадането на роуминга в рамките на ЕС, е един естествен и задължителен процес към установяване на единен европейски телекомуникационен пазар, който е малко закъснял във времето.

„Отпадането на роуминга, обаче не означава отпадане на тарифата за трафик на интернет данни, която засега ще бъде само намалена  и това е само една от уловките за потребителите“ - коментира още Богомил Николов от Активни потребители.

Таксите за роуминг услугите в рамките на ЕС ще се ревизират на всеки две години и при нужда ще има промени. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г.

Новини от Европейския парламент.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!