Бизнесът на Европа очаква над 11 млрд. евро от споразумението с Канада

С Мнозинство от 60 %, формирано от групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите, Европейският парламент подкрепи СЕТА -  търговското споразумение с Канада.

Против гласуваха част социалдемократите,зелените, крайната левица и евроскептичните формации. Според тях споразумението е в ущърб на националните икономики, на хората на наемния труд и интересите на обществото като цяло.

Решаващи в полза на споразумението се оказаха гласовете на британските консерватори, въпреки, че страната им реши да напуска ЕС.

Политическият дебат по темата не е завършил, защото след европейския, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти. Прагматичният разговор за него е езикът на цифрите. 

С Цветан Симеонов – председател на БТПП разговаряме по тях. Снимка

Според него ползите ще са както за Канада така и за ЕС, чийто взаимен стокообмен ще се увеличи с над 20 на сто. Падането на митата, които сега на нива от 12-15 % ще увеличи износа за традиционно силни производства у нас като машиностроене, електроника, електротехника, текстилна промишленост- прогнозира събеседникът ни и допълва, че ползи ще имат освен икономиките като цяло, така и крайните потребители, за които стоките ще поевтинеят.

По данни на ЕК 286 български фирми имат износ за Канада. В тях работят 6 400 души.

Крие ли опасности вносът, както твърдят опонентите на търговското споразумение? Според Цветан Симеонов той дори ще бъде осветлен, движението на стоките ще е проследимо, а правилата на ЕС имат достъчно механизми да осигурят информиран избор на потребителите.

Въпреки опитите за реанимация затваряне на икономиките е отдавна изживян етап. СЕТА е предизвикателство, но за добро, смята още Цветан Симеонов, защото ще направи икономиката по- конкурентоспособна. 

Очаква се споразумението частично да влезе в сила още през април, а Канада да изпълни обещанието си да премахне визите за български граждани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!