Евросправочник на слушателя: Европейско финансиране за малките и средни предприятия

В момента в България се предлагат инструменти за финансиране на малки и средни предприятия, подкрепени от ЕС. Създадени със средства от бюджета на съюза тези инструменти се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Той издава гаранции към търговските банки, за да отпускат кредити на малките и средни предприятия на по-изгодни условия. Сега реално действат 3 основни програми, подкрепени от ЕС, по които у нас може да се получи такова финансиране.

Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия у нас, изпитващи затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения, по програмата Cosme на ЕК. Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който стои в основата на Инвестиционния план за Европа. Очакванията са от споразумението през следващите 3 години да се възползват 330 български предприятия.
В България по тези програми са сключени споразумения, които общо трябва да предоставят наличие на финансиране за близо 1 млрд. евро в идните 2 до 3 години. Има различни банки, обаче, които са сключили споразумения по програмите.
Къде може да се открие още конкретна информация? Предлагаме ви два полезни сайта: www.access2finance.eu и https://ec.europa.eu/bulgaria/investicionen-plan-za-evropa_bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!