Детски градини от община Козлодуй работят по европейски проект за образователна интеграция

292 деца от детски градини в община Козлодуй са включени в проект "Цветни и вълшебни светове за пълноценна образователна интеграция на децата от община Козлодуй". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", процедура "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" и е на стойност 451 668 лева. Над 380 хиляди лева са средства, осигурени от Европейския съюз чрез европейските структурни и инвестиционни фондове. Партньори на Община Козлодуй са сдружение "Нов път"- Хайредин, детска градина "Звънче"- град Козлодуй, детска градина "Първи юни"- село Бутан, детска градина "Здравец"- село Хърлец и детска градина "Радост"- село Гложене.

"Проектът е насочен към деца от етническите малцинства. Основните дейности целят осигуряване на  необходимите условия и ресурси за реализиране на пълноценен процес на образователна интеграция. Проектът ще спомогне за ранното интегриране в образователната система, която е превенция срещу отпадането от следващите образователни етапи", каза ръководителят на проекта Лили Виделова.

Дейностите включват сформиране на 7 клуба и ателиета по интереси, в които децата да бъдат ангажирани с развитие на творческите им заложби и допълнително изучаване на българския език. Друга от дейностите е работа с родители, която изпълнява сдружение "Нов път"- Хайредин. Организацията работи от няколко години с детските градини в Община Козлодуй.

"В настоящия проект "Цветни и вълшебни светове за пълноценна образователна интеграция на децата от община Козлодуй" нашата работа ще бъде съсредоточена с родители на децата от различен етнически произход. Основните дейности, които ще правим с тях са консултации с различни специалисти- медицинско лице, социален работник, експерт по образователни дейности. за тях сме предвидили и много обучителни тренинги и изнесени обучения", каза Спаска Михайлова, представител на сдружение "Нов път".

Родителите ще бъдат включени и във всички дейности на децата от клубовете по интереси. В края на проекта са предвидени съвместни изяви между децата от детските градини, провеждане на образователни екскурзии, карнавали, концерти, спектакли и изложби.

Продължителността на проекта е 27 месеца. Той стартира през август 2016 година и ще приключи през ноември 2018 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!