ЕС ще проверява трафика по външните си граници в няколко бази данни

Европейският парламент прие регламент, според който всички граждани на Европейския съюз и на трети страни, които преминават през външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в няколко бази данни, например за изгубени или откраднали документи. 

Досега това се правеше само за гражданите на трети страни. Целта е да се установи дали влизащите в Европа - независимо чий граждани са - не са заплаха за нейната сигурност. Въвеждане на систематични проверки по външните европейски граници е начинът, по който може да се предотврати терористичната заплаха, защото така службите ще имат информация както кой влиза в Европейския съюз, така и кой излиза на път за конфликтните зони.

Според българския евродепутат  Мария Габриел сигурността на европейските граждани е основен приоритет и новите правила са изключително важни. 

Новите правила ще се прилагат за всички външни граници (въздушни, морски и сухопътни) както на влизане, така и на излизане

В дебата по темата  българските евродепутати призоваха страната ни да получи абсолютно пълен достъп до Шенгенската информационна система.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!