Почти всяко пето българче е на един или двама родители, работещи в чужбина



Всяка година хиляди българи са принудени да напуснат родината си и да заминат да работят в чужбина, за да могат да издържат семействата си. Много от тях обаче са принудени да оставят децата си на грижите на баби, дядовци и роднини.

По данни на фондация „Партньори-България“ над 270 хил. български деца се отглеждат от роднини. По думите на Румен Минковски -  заместник-директор на фондацията и ръководител на проекта „Децата на емигрантите“, който оказва подкрепа на такива деца, приблизително всяко пето дете в страната е на един или двама родители, които работят в чужбина.

Проучването на Фондация "Партньори България" е започнало  през 2014 година.

У нас все още няма надеждна и коректна информация за размера на проблема и за тази група деца. Според Минковски има деца, които са в много тежко положение и чиито родители едва свързват двата края, дори в чужбина, но и такива, които ползват икономическите позитиви и възможности, за да си осигурят едно по-добро бъдеще.

Липсата на пряка родителска грижа обаче, въпреки посещенията и общуването по интернет, създава проблеми. Много от тези деца се преживяват като жертви, което отключва редица психологически проблеми като депресия и тревожност, а те от своя страна водят до неходене на училище, несправяне с учебния материал, дори отпадане от училище.

Според Румен Минковски голяма част от децата дори не желаят да споделят, че са в такова положение, тъй като са много дълбоко травмирани.

Сред най-засегнатите от този проблем райони в България са очаквано местата с най-висока безработица - Северозападната и донякъде Североизточната част на страната, районът около Кърджали, Благоевград и др.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!