ЕК публикува годишния анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки

Д. Бобева е на мнение, че той не показва истинската картина за България


Европейската комисия публикува своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси. Отбелязва се напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на политиката за предприемането на мерки в три посоки - насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики. Оценката на напредъка на държавите-членки е част от годишния цикъл на координация на икономическата политика на равнище ЕС и позната като "зимен пакет на европейския семестър".

В България има прекомерен икономически дисбаланс, сочи анализът на ЕК. Същия проблем имат и Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър.

Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция пък били засегнати от икономически дисбаланси. За Финландия няма такива данни.

 Всички държави с дисбаланс ще останат обект на специален мониторинг.

Темата коментира в интервю Даниела Бобева от Института за икономически изследвания на БАН, преподавател по финанси и международна икономика, бивш министър на търговията в служебното правителството на Стефан Софиянски и вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. Според нея, докладът е некоректен и не показва истинската картина за България, като този проблем, по думите й, трябва да бъде поставен на политическо ниво. Бобева коментира още идеите за Европа на няколко скорости, както и въпросът дали е нужно служебното правителство на Огнян Герджиков да издигне кандидатурата на България за приемане в еврозоната.   

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!