ЕК отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан

| обновено на 28.02.17 в 19:40


Германия и Франция предлагат Европейският съюз да отслаби своите гаранции за правата на човека, което да позволи депортирането на кандидати за убежище преди разглеждането на техните молби, предаде Ройтерс. Двете страни искат тази възможност да се прилага само във времена на "масов приток" на хора в ЕС. Връщането на кандидати за убежище е важен елемент в споразумението между ЕС и Турция, което Германия и Франция определят като "фактор, който променя играта", тъй като значително намалява броя на хората, предимно сирийски бежанци, идващи в Европа. Малко други съседи на ЕС обаче могат да бъдат преценени като отговарящи на критериите, които включват защита от преследване, хуманни условия за приемане и поне частичен достъп до медицински грижи, образование и възможности за работа. Затова Германия и Франция предлагат тези изисквания да бъдат отслабени, настоявайки системата на ЕС за убежището да бъде "замислена по гъвкав начин и да бъде способна да се справя с всякакви възможни случаи".


Общото финансиране на Гърция от Европейската инвестиционна банка възлиза на 17 млрд. евро, според заместник-председателя на банката Джонатан Тейлър. Пред гръцката агенция АНА Тейлър посочва, че целта на ЕИБ е да продължи да подпомага държавния сектор и значими инвестиционни проекти в Гъция и да съдейства за създаването на нови работни места, особено за младежи. Банката ще се стреми също да финансира малки и средни предприятия. От 2008 г. ЕИБ е предоставила на Гърция 13 млрд. евро под формата на заеми.

Европейската комисия съобщи, че отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан, където половината население е заплашено от гладна смърт. Комисията отчита, че близо 5 милиона души в страната имат нужда от спешна помощ, за да оцелеят. ЕК определя обстановката в Южен Судан като трагедия, предизвикана изцяло от човешки действия. Комисията призовава враждуващите страни да прекратят сраженията и да осигурят пълен достъп на хуманитарните работници. От 2013 г. досега ЕК е отпуснала 381 милиона евро за Южен Судан.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!