Страхил Делийски: Голямата въпросителна е около ЕС на две скорости


Страхил Делийски, преподавател в Софийския университет, смята, че не са много големи очакванията Бялата книга, която ще бъде представена от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Тя засяга бъдещето на ЕС след Брекцит.

 Има пет варианта и трябва да тръгне задълбочен дебат около това какъв ЕС искаме. Не се предвиждат никакви договорни и нституционални промени и т.н.

 Голямата въпросителна е дали ще се официализира идеята за Европа на две скорости.

Възможно е това да се случи, при това става дума за стара позиция на г-жа Меркел. Ясно е, че позициите на Германия ще се засилват.  В самите общества в Централна и Северна Европа битува мнението, че плащат прекалено висока цена за общества като нашите.

Относно българската позиция по въпроса Делийски смята, че европейската позиция е нещо като алиби за българския елит. Изчакват да видят накъде духа вятърът. 

Има сблъсък между пазар и политика, между капитализъм и демокрация. Бърни Сандърс си позволи да каже че не харесва каптализма. В Европа този разговор не е започнал. Императивите създават все по-тежки социални и икономически проблеми, смята Делийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!