Икономика и инвестиции – ключови сектори в дейността на ЕК за февруари

Икономика и инвестиции са ключовите сектори, в които Европейската комисия концентрира своята работа през февруари. Комисията публикува своя годишен анализ на икономическата ситуация в държавите членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси. Държавите-членки са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на политиката на предприемането на мерки в три посоки – насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики.

ЕК представи и зимната си икономическа прогноза за 2017-та. Според нея се очаква възстановяването на европейската икономика да продължи и през 2017 и 2018-та година. За първи път от десетилетие насам, икономическия растеж на всички страни членки, започнал през 2016-та ще се задържи устойчив и до края на 2018-та година.

Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (План „Юнкер“).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!