Полша, Словакия, Чехия и Унгария искат ЕС да третира еднакво еврочленките

Снимка: радио Видин

Полша, Словакия, Чехия и Унгария призоваха Европейския съюз да третира по еднакъв начин всички държави членки.

Не сме съгласни с разделението в Европейския съюз и никога няма да се съгласим на каквито и да било разделения, защото това е най-лесният път към отслабването на Европа, заяви полският премиер Беата Шидло.

По-рано днес тя се срещна с колегите си от Словакия, Унгария и Чехия и четирите страни приеха обща декларация за бъдещото развитие на Европейския съюз. Документът ще бъде представен на специалната среща на върха на съюза в Рим, която ще се проведе на 25-ти март и ще се фокусира върху бъдещето на евроблока. В декларацията се посочва, че е необходимо да бъде запазено единството в Европейския съюз и в общия пазар. В същото време има настояване за по-голям контрол на страните членки при процеса на взимане на решения. Реформите в съюза трябва да се основават на равенството на интересите на всички страни в евроблока, смята Беата Шидло.

Европейската комисия предупреди днес страните членки, че може да бъдат наказани с глоби, ако не приемат част от бежанците, които в момента се намират в Гърция и Италия. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обяви, че държавите имат време до септември, за да приемат общо 160 хиляди бежанци, които засега са в Гърция и Италия - двете страни, които поемат основната тежест в мигрантската криза. Към момента само 13 хиляди и 500 бежанци са били преместени в рамките на програмата за релокация.

Процесът се забавя както заради цялостна инерция, така и заради нежеланието на държави в Източна Европа да приемат мигранти мюсюлмани, коментира Франс прес. Страни като Унгария и Словакия вече предложиха да плащат вноски "солидарност", вместо да приемат бежанци. Други държави, включително Франция и Германия, обаче настояват, че нито една еврочленка не трябва да отхвърля отговорността си и да приеме броя бежанци, определен й съгласно плана от септември 2015 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!