Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития


Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Те продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен достъп до най-високите позиции в йерархията, да са по-слабо представени в политиката и да отделят много от времето си на семейни и домакински задължения.

Осигуряването на равни възможности пред мъжете и жените е цел на политиката на ЕС, но макар че нещата се движат във вярната посока, остава да се извърви много път. Повечето нископлатени работни места (например, домашни прислужници и лични асистенти) са заети преобладаващо от жени, а в същото време делът на мъжете на ръководни позиции е изключително висок. Някои момичета са лишавани от достъп до образование, други млади жени стават жертви на тормоз на работното място.

През тази седмица Европейският парламент ще стане домакин на няколко събития, свързани с перспективите пред жените.

На 8 и 9 март депутатите от ЕП ще заседават със свои колеги от националните парламенти в ЕС и в съседни страни. Сред темите на дискусиите са присъствието на жените в науката, премахването на насилието и балансът между личен и професионален живот. На 9 март пред депутатите ще говори Ламия Ажи Башар, активистка за правата на язидите в Ирак и носителка на награда „Сахаров“ за 2016 г.

Също на 9 март в Парламента ще бъде връчена наградата на ЕС за жени иноватори. Сред 12-те финалистки е и българката Кристина Цветанова, съавторка на таблет за незрящи хора.

На 7 март в посетителския център на ЕП в Брюксел ще бъде открита експозиция на известния британски фотограф и режисьор Ник Данцигър, посветена на съдбата на жените във военни конфликти в различни точки на света като Афганистан, Колумбия и Сиера Леоне.

На 7 и 8 март Парламентът организира семинар за журналисти, в рамките на който ще говорят депутати от комисията по правата на жените в ЕП, както и гости като френският ядрен физик Елен Ланжвен-Жолио, внучка на Мари Кюри, и активистката Джина Милър, завела дело срещу британското правителство за намерението му да започне процедурата за Брекзит, без да се консултира с националния парламент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!