Могерини информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания

| обновено на 09.03.17 в 19:04

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини днес ще информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, предаде „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Тя същевременно предаде, че ЕС е привързан към интеграцията на Западните Балкани. За положението в региона ще стане дума и на срещата на високо равнище на Съюза на 9 и 10 март , която ще се проведе в Брюксел, пише БТА.

Правителството на Германия е планирало да затвори границата с Австрия и да връща бежанци през септември 2015 г., в разгара на бежанската криза в Европа, пише германският в. "Велт ам зонтаг", цитиран от Асошиейтед прес.

Според вестника канцлерката Ангела Меркел и министрите й са решили на 12 септември да изпратят хиляди полицаи да затворят границата на следващата вечер, но този план е бил спрян броени часове преди да влезе в действие.

Вестникът цитира интервюта от онова време с редица високопоставени държавни представители, според които министрите не искали да поемат отговорността за решение, което може да се окаже незаконно. Друг повод за притеснение е била възможността за непопулярни кадри с полицаи, които спират жени и деца.
Вътрешното министерство каза в изявление, че не може нито да потвърди, нито да отрече написаното във вестника.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu