Антонио Гутериш: Израелски закон нарушава международното право

Новият израелски закон в полза на еврейските селища на палестинска земя нарушава международното право, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.   

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини прикани Израел да не прилага закона. "ЕС осъжда приемането в Кнесета на този закон. Той преминава нов опасен праг, като разрешава конфискацията на частни палестински земи в окупираните територии. С приемането на този закон израелският парламент се е произнесъл по законовия статут на земи в окупираните територии, което е отвъд юрисдикцията му", заяви Могерини.

Израел прие закон, който узаконява със задна дата около 4000 жилища, построени от евреи на частни палестински земи на окупирания Западен бряг. Мярката предизвика критики от цял свят.

Румънският делегиран министър по европейските въпроси Ана Бирчал е разговаряла в Брюксел с няколко високопоставени представители на ЕС за ставащото в Румъния, предаде Аджерпрес. Бирчал участва в Съвета на ЕС по общи въпроси. На срещите румънският делегиран министър по европейските въпроси е подчертала откритостта на Букурещ за намиране на най-адекватни решения на възникналите проблеми във връзка с нормативните актове в сферата на правосъдието, съобщава Аджерпрес. 

Ана Бирчал е потвърдила решимостта на румънското правителство да продължи борбата с корупцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!