ЕС налага вето върху пломбите с амалгама

Европейският съюз забранява на деца под 15 години, бременни и кърмачки зъбните пломби с амалгама.

Темата коментира главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Амалгамата в пломбите не е опасна сама по себе си, но тя съдържа и живак и затова е присъединена към другите забрани за използване на живак, обясни д-р Шарков.

Среброто в тази сплав е 65-68%, има калай около 29%, мед 8% и т.н. Основната преобладаваща част е среброто. Денталната амалгама е най-успешният, най-ефективният и най-евтиният материал за правене на обтурация. По настояване на Швеция, която обяви, че има замърсянате на рибите в океана с живак, сребърната амалгама бе обявена за основен източник на това замърсяване. Направените много солидни проучвания доказаха, че приносът на сребърната амалгама в замърсяването е 0.1%. Замърсяването на океаните и моретата с живак се дължи на друг източник. Но тъй като Швеция забрани използването на сребърната амалгама, тя е един от най-активните привърженици на забраната й в ЕС. Естествено другите скандинавски държави се присъединиха към нея.

Няма нито едно сериозно научно доказателство, че живакът от сребърната амалгама е вреден за човешкия организъм, посочи още Николай Шарков.

Според д-р Гергана Кирилова, стоматолог, амалгамени пломби се срещат много често в практиката й, но не всички пациенти искат да ги сменят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!