Литовският парламент одобри пълна забрана на телесното наказание на деца

Литовският парламент одобри пълна забрана на телесното наказание на деца. Законова поправка беше приета без нито един глас против от депутатите в долната камара на парламента, предаде Франс прес. 

Гласуването се състоя месец след смъртта на четиригодишно момченце, пребито до смърт от майка си и приятеля й - случай, потресъл хората в малката балтийска държава. Защитници на правата на децата са внесли в парламента петиция, подписана от над 30 000 души, включително множество популярни личности, с призив да се гласува в подкрепа на новия закон.

Литовският еврокомисар по правата човека Нилс Мужниекс незабавно приветства гласуването в парламента. "Приветствам днешния вот, забраняващ всички форми на насилие срещу деца, включително телесното наказание", написа той в Туитър.

Австрийският президент Александър ван дер Белен призова гражданите на Европейския съюз да съхранят доверието си в европейския проект и "да не отстъпват територия на еврофобите" и на "старите националистически схващания", предаде Франс прес.

"Убеден съм, че накърняването на човешкото достойнство, отхвърлянето на другия, на чужденеца и ограничаването на основните свободи с нови стени и стари националистически разбирания няма да решат нито един проблем, а тъкмо напротив - ще породят нови", заяви Ван дер Белен пред Европейския парламент в първата си реч в чужбина. Екологът либерал пое президентския пост в края на януари, след като победи на балотаж кандидата на крайната десница.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!