Трета годишна реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС

В този съюз има недостиг на Европа. И в този съюз съюзът е недостатъчен, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в първата си реч за състоянието на блока през 2015 година. Днес той отново ще изкаже оценката си пред евродепутатите. Преди две години от тях Юнкер поиска единство в икономическо и финансово отношение и солидарност пред мигрантската криза. Отблъскването на лодки от кейовете, подпалването на бежански лагери или равнодушието пред съдбата на бедни и беззащитни хора - това не е Европа.

През 2016 година акцентът падна върху борбата с тероризма:

Ще защитаваме границите си с помощта на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Причината - да се следи внимателно потокът от пристигащи на Стария континент. Атентатите в Европа обаче доказаха, че проблем са не толкова новодошлите, колкото радикализираните младежи в страните ни. Още през 2015 година Юнкер зае твърда позиция по въпросите на сигурността заради конфликта в Украйна. Година по-късно от Украйна в речта на Юнкер няма и следа. Останаха обаче санкциите за Русия.

Важна за председателя бе и борбата с климатичните промени:

Приоритетът на Европейския съюз е да се приеме амбициозно, солидно и обвързващо глобално споразумение за климата, каза Юнкер през 2015 година. И то бе прието, но се оказа не чак толкова обвързващо - поне за САЩ. Да ратифицират споразумението не побързаха и всички в Европа и през 2016 година Юнкер смъмри правителствата, но имаше и друго голямо разочарование:

Застъпвах се за справедлива сделка с Великобритания и съм напълно убеден, че ще постигнем такава, коментира Юнкер преди две години. След референдума за Брекзит изрази надежда приятелството с кралството да се запази, но преговорите между Лондон и Брюксел досега са повод по-скоро за раздразнение.

Доволен обаче Юнкер бе от Европейския инвестиционен фонд. За да върви напред икономиката на съюза, в двете си речи председателят изтъкна необходимостта от принципи, подкрепени от всички членове.

Европа не е Дивият Запад, а социална пазарна икономика без социален дъмпинг.

Последният остава сред актуалните проблеми на съюза. Блокът пък продължава да е арена за разногласията на страните-членки. Вишеградската четворка накара Юнкер да втвърди тона през 2016 година.

Следващите 12 месеца са решаващи, ако искаме да обединим отново нашия съюз. Трябва да се захванем с работа.

И част от поетите ангажименти бяха изпълнени - роумингът в съюза е история, Европа и Канада сключиха търговско споразумение, а Планът за инвестиции за Европа събра 116 милиарда евро през първата си година.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!