Бъдещето на кохезионната политика в контекста на българското европредседателство

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. ще бъде една от основните теми на българското председателство на Съвета на ЕС. Все по-често се чуват призиви  България да се включи по-активно в дебата за бъдещата финансова рамка на ЕС, който ще се води основно във времето, когато София поема евролидерството.

Кохезията е сред основни приоритети и за програмата на триото Естония, България и Австрия, а окончателният вариант на Националната програма за Българското председателство ще бъде приет в началото на декември.

Министърът на българското председателство Лиляна Павлова:

Сега е изключително mодходящ момент да отстоим - България и всички страни, последно присъединили се към Европейския съюз, да продължим да получаваме европейско финансиране от европейската солидарност

До няколко седмици започват разговорите за следващия програмен период, съобщи за „Хоризонт“ евродепутатът от групата на ЕНП и заместник-координатор в Комисията по регионално развитие Андрей Новаков. През май  Европопарламентът одобри негов доклад, който призовава за запазване на безвъзмездното финансиране на по-бедните и развиващи се региони и след 2020г.

От кои програми ще трябва да се реже при следващата финансова рамка за периода 2020 - 2026 г? Ще бъдат ли пренасочени повече средства за отбрана и сигурност и как ще бъде компенсирана дупката в бюджета на ЕС  след напускането на Великобритания? Ще намери ли подкрепа на  идеята да се спират пари заради проблеми с върховенството на закона? След 1 януари България ще покаже дали може да води този дебат.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu