ЕП отпуска 120 милиона евро за създаване на 5000 зони с безплатен безжичен интернет в ЕС

Европейският парламент одобри отпускането на 120 милиона евро за създаване на 5000 зони с безплатен безжичен интернет в целия Европейски съюз.
Идеята е на Европейската комисия, която иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет на обществени места като паркове, градинки, библиотеки, болници, музеи. Предложението на комисията за насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет беше обект на пленарен дебат на комисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел с членовете на Европейския парламент. Една от стратегическите цели на Съюза до 2025 г. е местата, на които се предоставят публични услуги да имат свободен безжичен интернет достъп. Общият бюджет на инициативата е 120 милиона евро, подчерта евродепутатът от ЕНП Ева Майдел
Инициативата ще бъде финансирана по балансиран от географска гледна точка начин, така че от високоскоростната връзка да могат да се възползват жителите и посетителите на хиляди местни общности в целия Европейски съюз, като до 2020 г. броят на тези общности ще достигне между 6 и 8 хиляди.
Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!