България ще търси консенсус по темата "Западни Балкани" през 2018-а

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде преди всичко балканско, с приоритет Западните Балкани, за да бъде дадена необходимата подкрепа на тези страни по пътя им към европейското им членство. Освен това България си поставя три ключови послания по време на председателството - консенсус, конкурентоспособност и кохезия.


В ЕС има теми, по които няма единомислие между държавите, и България ще трябва да бъде балансьор през 2018 година, съобщи Лиляна Павлова - министър на българското председателство. Консенсус ще се търси най-вече по темата Западните Балкани в ЕС.

Именно към тези страни е насочено и второто послание на българското европредседателство - дигиталната свързаност, чиято цел е да се усети европейската солидарност чрез конкретни решения - примерно без роуминг такси.

Кохезията, на която залага България при председателстването на Съвета на ЕС, ще търси отговор на въпроса каква Европа искаме след 2020 година през бюджета за бъдещето, който ще излезе през следващата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!