Продължава дебатът за киберсигурността в Европа

Около 80% от компаниите в Европа поне веднъж са ставали жертва на кибератака, но голяма част от тях не са били засечени или докладвани. Това става ясно от доклад за киберсигурността на Стария континент, представен наскоро в Европейския парламент.

Изводите, които бяха направени след дебата са, че Брюксел трябава да прави повече за предотвратяване на атаките срещу ключови инфраструктрурни обекти и срещу намесата в демократичните процеси на страните от Съюза. Трябва да бъдат отделени и повече ресурси, както и да бъде засилено сътрудничеството, необходимо за борба срещу сексуалните насилници в интернет.

Този доклад подчертава, че борбата срещу киберпрестъпленията трябва да бъде на първо място в името на защитата на ключовите инфрастуктурни обекти и другите мрежови устройства. Доставчиците на интернет услугите са основния изходен пункт за засилване на отговорността, която ще доведе и до по-добро качество на продуктите и по-сигурна среда, обясни докладчикът по темата Ян Филип Албрехт от групата на "Зелените".

Темата за киберсигурността и злонамерения софтуер е повече от наболяла. Особено след поредицата от атаки пред последните месеци. Най-масираната от тях беше през май, когато вирусът WannaCry, наричан "вирус-изнудвач" порази милиони компютри в над 100 страни по света.

Винаги, когато се заговори за повече контрол, възникава и въпросът за намаляването на личната свобода и изтичането на личните данни. Ето как евродепутатът от "Зелените" Юлия Реда отговори на един от превърналите се във философски въпроси на нашето време - изборът между повече сигурност или повече свобода: 
Киберсигурност не означава от една страна да опитваме да подобряваме нашия контрол върху личните данни, а същевременно да изпращаме тези данни до мултинационалните компании, така че не трябва да има подобни задължения към собствениците на онлайн платформи.

Европейската комисия вече предложи създаването на нова европейска агенция по киберсигурност.
Затова създаваме една по-силна европейска агенция по киберсигурбноста с нов мандат и допълнително 50 на сто персонал и важни, нови мисии. Паралелно тя ще работи с други органи от ЕС като Центъра за анализ на разузнавателната информация и Центъра за борба с киберпрестъпленията, уточни комисарят по дигитална икономика и общество Мария Габриел.

Заместник-председателят и отговарящ за единния цифров пазар Андрус Ансип изтъкна, че кибератаките стават все по-чести и по-ловки, а  комисарят по сигурността Джулиан Кинг подчерта, че трябва да се работи за повишаване на отбранителната способност на Съюза, за целта трябва да се работи със страните-членки на НАТО:
Не можем на напълно да елиминираме риска и не трябва да се преструваме, че можем. Но можем да направим така, че да е все по-трудно на тези, които използват кибератаките срещу нас. С тези мерки ние целим точно това.

Дебатът за намирането на най-ефективен баланс между киберсигеруност и защита на данните продължава. Междувременно пазарът на продукти за защита от кибератаки се разраства все повече. Според списание "Форбс" в световен мащаб през 2015 г. пазарът е оценяван на 75 милиарда долара, като до 2020 г. очакванията са той да достигне 170 милиарда долара.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!