Станишев: Още не е ясно по какъв начин ще се промени Европа и затова е важно да се води публична дискусия


Очаква се през този месец /септември 2017 г./ председателят на ЕК Жан Клод Юнкер да произнесе пред ЕП реч за състоянието на Съюза, в която да доразвие идеите си за трансформации на ЕС от Бялата книга.  Как трябва да се промени ЕС в следващото десетилетие, за да отговори на новите предизвикателства на технологиите, глобализацията, сигурността и възхода на популизма?  Тази задача формулира в речта си за състоянието на Съюза през март председателята на ЕК Жан Клод Юнкер и предложи пет възможни сценария в т.н. "Бяла книга".
   Сценарий 1: Продължаваме, както досега - ЕС- на 27 равнопоставени страни-членки.
    Сценарий 2: Остава само единният пазар, тъй като държавите-членки не успяват да намерят общ език във все повече области. 
    Сценарий 3: Тези, които искат да правят повече, правят повече, на базата на коалиции на желаещите в области, като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси.
    Сценарий 4: Правим по-малко, но по-ефективно и търсим по-бързи резултати в областите, в които консенсусът е постижим. 
    Сценарий 5: Правим много повече заедно - държавите от ЕС решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. 
В 6 месечните дискусии възникнаха и други сценарий, но най-обсъждана бе възможността за разделянето на ЕС на две скорости, срещу което остро възразяват България и Румъния - коментира евродепутатът Сергей Станишев:
Една от причините в последните месеци усилено да се говори за "Европа на две скорости" е нежеланието на някои страни да се върви напред. Когато някой, често изкуствено, слага спирачки и казва: "Ние нашето си искаме, но никакви други истереси няма да отчитаме и няма да ги приемаме", това поражда реакции. И по отношение на отказа на няколко страни по същество да споделят някаква елементарна, не голяма, тежест от бежанската вълна и по отношение на интеграцията в Европа, и се получава тази реакция. И има риск страни, които са градивни като България и Румъния, да пострадат заради реакции на страни като Полша.
През този месец председателят  Юнкер ще доразвие идеите за промяна, след което предстои вземането на решения на заседанието на Европейския съвет през декември т.г. Бъдещето на ЕС трябва да е ясно преди изборите за Европейски парламент през  2019 г. Това съвпада с българското председателство на ЕС, което натоварва с допълнителна отговорност страната ни - смята Сергей Станишев:
Европа ще се промени. По какъв начин още не е ясно. На масата са всички различни опции. Затова е важно да се води публична дискусия и по темата за еврозоната, и по темата за европейската отбрана и сигурност, и по темата за външна политика, и по темата за социална Европа, за да знаем с какво сядаме на масата през декември на Съвета, какво отстояваме по време на българското председателство, когато нашата роля ще е особено важна като организатор на процесите, посредник, страна, която води диалог с всички.
Преди 60 години държавите-основателки на ЕС предприеха амбициозно пътуване към европейска интеграция. Те се договориха да разрешават конфликтите си на масата за преговори, а не на бойното поле. Благодарение на това болезненият опит от изпълненото с неволи минало на Европа отстъпи място на мир и просперитет за 500 милиона граждани.
Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!