ЕК предлага обособяването на Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност

 
Европейската комисия представи идеята си за обособяването на Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност. Еврокомисарят по  цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел отбеляза, че новата агенция ще работи в сътрудничество с европейския център за киберразузнаване.
    Европейската комисия отчита, че миналата година на ден в Европейския съюз е имало по 4 000 хиляди кибернападения с искания за откуп, като засегнатите са 80 на сто от европейските дружества. От 2015 година досега тези случаи са се увеличили три пъти, а икономическите щети от 2013 са нараснали пет пъти. Уточнява се, че в някои държави от Евросъюза половината установени престъпления са били извършени в интернет. 
 Европейската  комисия предлага в държавите от Европейския съюз да бъдат разкрити центрове за анализ на престъпленията в интернет, а събраната информация да бъде обменяна чрез новата европейска агенция. 
Както е известно технологиите носят  риск за децата, които използват интернет без достатъчна подготовка. Някои от тях стават обект на насилие и престъпление в мрежата 
Модернизирането на образованието изисква по-добро интегриране на цифровите технологии в учебния процес и още от първия ден в училище децата да получават необходимите умения за използване на технологиите.   
 Европейската комисия създаде Коалицията за цифрови умения и работни места, в която участват не само държави членки, но и компании, социални партньори, образователни институции, които поемат ангажимент за обучение на европейските граждани за цифровата ера. 
17 държави членки участват в Коалицията за цифрови умения сред тях е и България - във всяка страна има Национална коалиция. От обучените досега няколко милиона души,  20 хиляди са учители.
Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!